728 x 90

Zelené superpotraviny

Zelené superpotraviny

Chcete jíst zdravěji? Zelené potraviny pomohou každému

Současnou konzumní společnost trápí jen máloco jako problémy s obezitou či civilizačními chorobami, které pramení z nezdravého stravování. Ještě donedávna se o těchto problémech prakticky nemluvilo, a proto i snaha jíst zdravě byla pro běžného smrtelníka obtížná.
V poslední době se o problémech, které dnešní rychlá doba se svých nezdravým životním stylem způsobuje, začíná mluvit častěji a otevřeněji. Dost často se ovšem debaty točí spíše kolem etických věcí, z čehož pramení přesvědčení být vegan či vegetarián, případně i vitarián a konzumovat pouze raw stravu.

Opravdovými pomocníky ve snaze žít a jíst zdravě jsou ovšem takzvané zelené superpotraviny. Že jste o nich nikdy neslyšeli? Pak vězte, že se jedná o skupinu zelených rostlin, které své barvy dosahují pomocí chlorofylu. Je to přesně ten chlorofyl, o kterém jste se učili už na základce a který způsobuje u rostlin typické zelené zbarvení. Ten chlorofyl, který umožňuje přírodě žít a dýchat – a podobně blahodárně působí i na lidské zdraví.

 

Od Asie po Ameriku aneb zelená roste všude

Mezi zelené superpotraviny patří několik zdánlivě úplně odlišných rostlin, které spojuje právě vysoký obsah životadárného chlorofylu. Některé jsou známy již po staletí, jiné jsou objevené relativně nedávno.

  • První ze superpotravin je zelený ječmen. Za tímto označením se neskrývá žádný chyták. Jde skutečně o ještě nedozrálé lístky, z nichž poté vznikne klasický zlatavý ječmen. I proto se někdy zelený ječmen označuje také přízviskem mladý. Konzumovali ho již naši předkové před tisíci lety, nic to ale neubírá na jeho pozitivních účincích. Jeho vliv na lidský organismus je rozsáhlý, obsahuje široké spektrum vitaminů i minerálů, díky čemuž pomáhá tělu zejména se správným okysličením krve. Díky tomu se při konzumaci zeleného ječmene budete cítit svěže a vitálně.
  • Druhou zelenou superpotravinou je chlorella. O té jste možná nikdy neslyšeli, pokud se ale o zdravou stravu zajímáte alespoň okrajově, pak budete vědět, že se jedná o jeden z největších hitů poslední doby. Roste zejména na Tchajwanu, a na rozdíl od ječmene byste ji na poli hledali marně – je to mořská řasa. Také obsahuje celou řadu vitaminů, k tomu má vysoký obsah hořčíku, což způsobuje její charakteristické tmavě zelené zabarvení. Díky tomu se chlorella hodí zejména při problémech se zažíváním, respektive na jeho podporu jako takovou. Chlorella je navíc silný antioxidant a vitamíny v ní obsažené jsou oproti uměle vyráběným mnohem lépe stravitelné.
  • Poslední superpotravinou do party je spirulina. Asi vás vyděsí, když zjistíte, že je to vlastně zelená sinice. Ty totiž máme spojené spíše s problémy, které způsobuje koupání ve zkažené letní vodě. Vězte však, že spirulina vám nijak neublíží – naopak, svým obrovským množstvím bílkovin a minerálů je ideálním doplňkem pro děti a seniory, ale také pro vegetariány, jimž nahrazuje proteiny z masa. Její pozitivní efekty znali již Aztékové, a právě oblast Střední Ameriky je spolu s jihovýchodní Asií dodnes největším vývozcem spiruliny. Pozitivně působí na paměť a myšlení celkově, navíc posiluje imunitní systém, díky čemu budete zdravější a odolnější.

Superpotraviny nejsou módním výstřelkem

Pokud si stále říkáte, že jsou zelené superpotraviny pouhým módním výstřelkem, jehož účinky nejsou prověřeny a které brzy nahradí něco jiného, pak se nejspíš mýlíte. Pozitivní vliv zeleného ječmene nebo chlorelly znali již naši předkové před stovkami a tisíci lety. V dnešní době jejich blahodárný vliv na lidské zdraví podporují i vědecké výzkumy. Rozhodně se tedy nedá říct, že superpotraviny by byly sázkou do loterie. Nejste prvními ani posledními, kdo podobnou otázku řeší, a brzy se vašemu váhání budete jenom smát.

inPotraviny.cz
ADMINISTRATOR
PROFIL

Další příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *