Co je kardamom? Přestože existuje více teorií, dodnes není jasné, od kdy datovat objevení kardamomu. Název koření pochází z řeckého „kardamomon“, z něhož vnikly zkratky „kardamom“ a „kardamon“. V angličtině se smí uživat obojí (cardamom i cardamon), avšak v češtině považujeme za jediný správný název „kardamom“. Koření získáváme z tropické byliny kardamovníku obecného původem z
Co je kardamom?
Přestože existuje více teorií, dodnes není jasné, od kdy datovat objevení kardamomu.
Název koření pochází z řeckého „kardamomon“, z něhož vnikly zkratky „kardamom“ a „kardamon“. V angličtině se smí uživat obojí (cardamom i cardamon), avšak v češtině považujeme za jediný správný název „kardamom“.
Koření získáváme z tropické byliny kardamovníku obecného původem z Indie. Dnes ho najdeme i v dalších pralesech jiných asijských států. Společně s kurkumou pochází z čeledi zázvorovitých. Po šafránu a vanilce se jedná o třetí nejdražší koření na světě.
Rozlišujeme dva hlavní typy kardamomu – pravý (zelený či bělený bílý), který je dražší a nepálský (černý či hnědý), který má údajně menší množství léčivých látek a používá se jako náhražka zeleného. Má ostřejší až kafrovou vůni, nehodí se proto tolik do sladké kuchyně.
![](https://inpotraviny.cz/wp-content/uploads/2020/12/kardamom-pravý-1024x683.jpg)
Kardamom pravý
Látky, díky kterým má široké spektrum léčivých účinků
Semena kardamomu obsahují bílkoviny, tuky, škroby, éterické oleje, organické kyseliny, vitamíny a minerály (např. vitamíny skupniny B, vápník, hořčík, železo aj.)
Díky těmto látkám má pozitivní vliv na naše zdraví:
- podporuje a uklidňuje trávicí systém
- podporuje imunitní systém a posiluje organismus
- pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, funkci mozku a paměti
- kladně ovlivňuje činnost srdce a cév
- skvěle působí jako prevence při onemocnění dýchacích cest
- pomáhá zlepšovat kvalitu zraku
- urychluje léčbu kůže a zánětů dásní a zubů
- pozitivně působí proti plynatosti
- jako čaj bývá užíván při stresu, únavě, depresi a přepracování
Pozor by si však měli dávat lidé se žaludečními vředy nebo nemocemi žlučníku. Zvýšená opatrnost se doporučuje také během těhotenství.
Využití v kuchyni i léčitelství
Kardamom je od dávných dob oblíbený nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství či ájurvédě. V Evropě je oblíbený především v severských zemích, kde se často přidává do sladkých pokrmů. Např. do těchto úžasných norských skolebrødů nebo třeba finského chleba pulla. Tak nasaďte vlněné ponožky a vyzkoušejte ho třeba na tento severský způsob.
V Asii je pak kardamom často používán v obou kuchyních, sladké i slané. Je častou součástí indické, nepálské či thajské kuchyně. Oblíbenou záležitostí bývá také přidání kardamomu do kávy nebo černého čaje.
Kde ho sehnat?
I když je poměrně drahý, lze ho dnes již sehnat v marketech nebo častěji v obchodech se zdravou výživou. Můžeme doporučit také tyto kousky:
Ať už vyzkoušíte kardamom do vašeho oblíbeného moučníku nebo třeba jen k prohloubení chuti do vaší oblíbené kávy, určitě nám dejte vědět, jak vám chutnalo.
Napsat komentář
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *