728 x 90

Červená řepa – pro správné fungování lidského těla

Červená řepa – pro správné fungování lidského těla

Červená řepa – zelenina, nad kterou řada lidí ohrnuje nos. Přesto ji pěstujeme na svých záhonech, jelikož jsme si dobře vědomi jejích pozitivních účinků na zdraví. Tato barvící potravina má dnes celou řadu přízvisek. Říká se jí “nejléčivější potravina” nebo také “elixír mládí”. Ať už ji znáte pod jakýmkoli označením, bezesporu by měla být součástí

Červená řepa – zelenina, nad kterou řada lidí ohrnuje nos. Přesto ji pěstujeme na svých záhonech, jelikož jsme si dobře vědomi jejích pozitivních účinků na zdraví. Tato barvící potravina má dnes celou řadu přízvisek. Říká se jí “nejléčivější potravina” nebo také “elixír mládí”. Ať už ji znáte pod jakýmkoli označením, bezesporu by měla být součástí vašeho jídelníčku.

 

Kde se vzala, tu se vzala červená řepa

I když ji na svých zahradách pěstujeme opravdu aktivně, nemluvíme o ryze české potravině. Je mylné se domnívat, že nám před lety začala růst jen tak – zčistajasna – na poli za domem. Její kořeny sahají až do dalekého Středomoří, kde se konzumovala už ve starověku. V té době se jedla jak bulva červené řepy, tak její listy. Je velká škoda, že listy dnes už automaticky vyhazujeme. Ukrývají totiž velké množství vitaminu C, který z imunitního systému dělá pevné rytířské brnění, jež odolá náporu virů i bakterií.

 VYZKOUŠEJTE: 

pomazánka z červné řepy

Pomazánka

bio prášek z červené řepy

Prášek z červné řepy BIO

šťáva z červené řepy

Červená řepa šťáva

Zelenina, která uspokojí chuť na sladké

Napadá vás často chuť na sladké? Nechcete však sáhnout po sladkostech z krámu, které jsou jenom prázdnými kaloriemi a vašemu tělu nic nedají? Proč si na chléb nenatřít pomazánku z červené řepy nebo proč si místo odpoledního kafé se zákuskem nedopřát šťávu z červené řepy, která “mlsnou” uspokojí.
Červená řepa totiž obsahuje až osm procent přírodního cukru. Z toho důvodu by s ní měli šetřit především diabetici, i když se jedná o vynikající zdroj nejen nepostradatelných minerálů, ale také tolik potřebných vitaminů.

červená řepa krájená na dřevěném prkénku

 

Ocení maminky, miminka i onkologové

O přínosech červené řepy nemůže být pochyb ani sporu. Mluvíme o superpotravině, která se pyšní výjimečným složením. Kromě zmiňovaného vitaminu C obsahuje také velké množství vitaminů skupiny B a také vitamin E. Do svého jídelníčku by ji minimálně v podobě prášku z červené řepy měly zakomponovat maminky, respektive těhotné nebo kojící ženy. Plodina totiž dodá i kyselinu listovou, která je tolik potřebná pro zdravý vývoj dítěte.
Syrová červená řepa nebo sušená červená řepa je doporučována i onkology. Říká se, že je to ideální prevence proti rakovině. Podporuje zdraví i při léčbě závažné leukémie, a to například tak, že vzpruží tělo oslabené chemoterapií.

 

Pro správné fungování mozku a nervového systému

Česká superpotravina jménem červená řepa má tedy bezesporu na zdraví blahodárný vliv. Kromě již zmíněného je v její moci podpořit správné fungování mozku a nervového systému. Hraje významnou roli při správném srážení krve a jakožto významný antioxidant vyhání z těla nebezpečné a škodlivé volné radikály. A v neposlední řadě podporuje tvorbu kolagenu, který tvoří většinu bílkovin v našem těle. Jelikož se po třicátém roce života z těla postupně vytrácí, doplnit ho lze třeba tím, že do jídelníčku zakomponujete zmiňovanou plodinu v kombinaci s křenem, kterou doplní šťáva z červené řepy.

Další zdraví prospěšné účinky červené řepy:

  • Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
  • Zlepšuje sportovní výkony.
  • Je ostříleným bojovníkem v boji proti chronickým zánětům.
  • Zlepšuje zdraví trávicího traktu.
  • Pomáhá při hubnutí.

 

Využití v kuchyni

Červená řepa s křenem není jediné možné zpracování této sladké zeleniny, kterou si lze buď vypěstovat na zahrádce, nebo koupit v podobě pomazánky či prášku. Například pečená řepa je skvělou přílohou k masu či je vynikající součástí vegetariánských pokrmů. Konzumovat ji lze zavařenou v podobě kompotu nebo ji zakusujte syrovou místo typické zeleninové přílohy tvořené okurky či rajčaty.
Z červené řepy si však lze připravit i řadu sladkých pokrmů. Díky její sladké chuti nebudete potřebovat tolik rafinovaného cukru. Upečte si z ní například vynikající muffiny nebo koláč, který nejen, že uspokojí chuťové buňky, ale kromě jiného i potěší vaše zdraví.

 VYZKOUŠEJTE: 

pomazánka z červné řepy

Pomazánka

bio prášek z červené řepy

Prášek z červné řepy BIO

šťáva z červené řepy

Červená řepa šťáva

inPotraviny.cz
ADMINISTRATOR
PROFIL

Další příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *