Vlašské ořechy jsou poměrně běžnou surovinou. Ti, kdo žijí v rodinném domě je mohou mít prakticky na dosah – například na své vlastní zahradě. Ačkoli vlašské ořechy patří mezi nejznámější druh ořechů vůbec, jen málokdy doceňujeme jejich skutečnou hodnotu. Zdravotní přínosy vlašských ořechů zahrnují: Co jsou vlašské ořechy? Vlašské ořechy jsou plody stromu zvaného
Vlašské ořechy jsou poměrně běžnou surovinou. Ti, kdo žijí v rodinném domě je mohou mít prakticky na dosah – například na své vlastní zahradě. Ačkoli vlašské ořechy patří mezi nejznámější druh ořechů vůbec, jen málokdy doceňujeme jejich skutečnou hodnotu.
Zdravotní přínosy vlašských ořechů zahrnují:
- Snížení LDL (špatného) cholesterolu v těle
- Prevenci zánětu
- Zlepšení metabolismu
- Řízení hmotnosti a kontrolu diabetu
Co jsou vlašské ořechy?
Vlašské ořechy jsou plody stromu zvaného ořešák. Tyto plody jsou jedlé a jsou uzavřeny v kulatých skořápkách. Tyto skořápky tvoří dvě poloviny a jsou velice tvrdé. Vlašské ořechy mají lahodnou chuť a křupavou strukturu, což je důvod, proč se používají v sušenkách, dortech, müsli, cereáliích, energetických tyčinkách a v mnoha dalších surovinách.
Produkty z vlašských ořechů
Nejlépe uděláte, když budete konzumovat tyto ořechy syrové. Na trhu jsou ale dostupné i další varianty v jakých si je můžete užít:
- Ve skořápce i loupané
- Olej z vlašských ořechů – bohatý zvláčňující prostředek, který je známý svými vlastnostmi proti stárnutí
- Mouka z vlašských ořechů – vynikající na pečení
Nutriční hodnota vlašských ořechů
Bohatým zdroj vitamínů:
vitamín C, vitamíny B (vitamín B6, thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová a folát), vitamín E
Bohatý zdroj minerálních látek:
vápník, železo, hořčík, draslík, sodík, zinek
Vlašské ořechy jsou ze 65 % tvořeny tukem a z 15 % bílkovinami. Na polynenasycené tuky jsou bohatší než většina ořechů. Mají relativně vysoké množství omega-3 mastných kyselin (kyselina alfa-linolenová ALA) a jsou zvláště bohaté na omega-6 mastné kyseliny (kyselina linolová).
Dále obsahují esenciální minerály, jako je beta-karoten, lutein a zeaxanthin, stejně jako fytosteroly. Jsou dobrým zdrojem vlákniny. To vše z nich dělá významné superpotraviny. Jsou také považovány za „energetickou potravu“, protože údajně zlepšují vytrvalost těla.
Zlepšují zdraví srdce
Jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají zlepšit zdraví srdce. Čerstvé syrové vlašské ořechy jsou bohaté na aminokyseliny l-arginin a mononenasycené mastné kyseliny (72 %) jako kyselina olejová. Zahrnutí těchto ořechů do jídelníčku pomáhá předcházet koronárním onemocněním srdce tím, že zvýhodňuje zdravé zásobování lipidy.
Pomáhají kontrolovat hmotnost
Vlašské ořechy pomáhají udržovat pocit sytosti. To znamená, že během dne sníte menší množství jiných potravin. Při dietě je ale potřeba myslet na to, že hlavní složkou ořechů jsou tuky. Tyto tuky ale patří mezi zdravé druhy tuků, kterými když nahradíte ty nezdravé, dosáhnete vyváženějšího jídelníčku. Vlašské ořechy jsou navíc vhodné pro vegany a vegetariány, protože jsou také zdrojem bílkovin a vlákniny.
VYZKOUŠEJTE:
Zlepšují zdraví kostí
Esenciální mastné kyseliny, které jsou obsaženy ve vlašských ořeších, zlepšují zdraví kostí. Zvyšují absorpci a ukládání vápníku a zároveň snižují vylučování vápníku močí.
Pozitivně působí na zdraví mozku
Vlašské ořechy obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zlepšit paměť a soustředění. Omega-3 mastné kyseliny spolu s jódem a selenem zajišťují optimální fungování mozku. Tyto ořechy jsou zahrnuty do středomořské stravy a jsou také známy tím, že poskytují úlevu od kognitivních poruch, jako je demence a epilepsie.
Zlepšují metabolismus
Obsahují mangan, měď, draslík, vápník, železo, hořčík, zinek, a selen. Tyto minerály přispívají k metabolickým aktivitám, jako je růst a vývoj, tvorba spermií, trávení a syntéza nukleových kyselin.
Bohaté na antioxidanty
Vlašské ořechy jsou na předních příčkách v seznamu potravin bohatých na antioxidanty, jež umí pořádně zatočit s volnými radikály. Tyto antioxidanty také pomáhají předcházet poškození jater v důsledku chemikálií.
Pomáhají kontrolovat diabetes
Lidé trpící cukrovkou mohou jíst vlašské ořechy pravidelně, a to bez významného přírůstku hmotnosti. Vlašské ořechy totiž obsahují velké množství polynenasycených a mononenasycených tuků. Výzkumníci říkají, že příjem ořechů je nepřímo úměrný riziku vzniku diabetu typu II.
Čistí trávicí systém
Vlašské ořechy pomáhají čistit vnitřní trávicí trakt, napomáhají detoxikaci odstraňováním toxinů a odpadů. Léčí také zácpu. Vlašské ořechy pomáhají činnostem ve střevech a mají prebiotické vlastnosti. Jíst vlašské ořechy každý den zvyšuje Lactobacillus, Ruminococcus, a Roseburia, které napomáhají lepší střevní funkci.
Kde vlašské ořechy koupit?
Vlašské ořechy jsou široce dostupné. Koupit je můžete v supermarketu, kde se ale dá o jejich kvalitě pochybovat, nebo také online ve specializovaných obchodech. Takto je můžete sehnat vždy čerstvé a vyloupané. Vy se tak nemusíte již starat o nepříjemné loupání a navíc, při nákupu můžete dosáhnout na výhodnější ceny.
Nebo se také můžete nechat inspirovat našimi tipy:
Napsat komentář
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *